Nuorten äänen kuulumisesta Keski-Suomessa huolehtii maakunnallinen vaikuttajaryhmä, jonka tehtävänä on mm. tuoda nuorten asioita ja mielipiteitä päättäjien korviin.

 

Keski-Suomen Nuorisovaltuusto

Keski-Suomen nuorisovaltuuston tehtävänä on vaikuttaa maakunnalliseen päätöksentekoon sekä tuoda nuorten mielipiteitä esiin. Tehtävää toteutetaan järjestämällä vaikuttamiseen liittyviä tapahtumia sekä nuorten ja päättäjien kohtaamisia. Lisäksi nuorisovaltuusto voi antaa lausuntoja maakuntavaltuuston päätöksiin ja ehdotuksiin sekä tehdä aloitteita maakuntahallinnolle. Nuorisovaltuusto on myös mukana kehittämässä nuorten vaikuttamismahdollisuuksia maakunnan palveluissa.

Keski-Suomen nuorisovaltuustossa on kaksi edustuspaikkaa jokaiselle keskisuomalaiselle kunnalle sekä kuusi avointa paikkaa. Ryhmä on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

Keski-Suomen nuorisovaltuuston toiminta

Maakunnallinen Nuorisofoorumi järjestettiin 8. kertaa 22.10.2018. Sen yhteydessä julkaistiin kuntien edustajat Keski-Suomen Nuorisovaltuustoon kaudelle 2018-2019. Ryhmässä on kaksi edustuspaikkaa jokaiselle keskisuomalaiselle kunnalle. Ryhmän kausi starttasi marraskuussa 2018, jolloin oli ensimmäinen tapaaminen ryhmäytymisen, perehtymisen ja järjestäytymisen merkeissä. Marraskuussa osallistuttiin myös Keski-Suomen Maakuntavaltuuston kokoukseen. Keski-Suomen Nuorisovaltuuston järjestäytymiskokous pidettiin samana päivänä ryhmän pikkujoulujen kanssa lauantaina 1.12.2018.

Kauden 2017-2018 aikana Nuorisovaltuusto työsti mm. toimintasääntöä, oli mukana toteuttamassa Vaikuta! -kampanjaa kymmenellä keskisuomalaisella koululla, edusti erilaisissa maakunnallisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa sekä otti kantaa Keski-Suomen järjestämissuunnitelmaan. Viimeinen kannanotto julkisesta liikenteestä Keski-Suomessa sai myös maakuntavaltuuston huomion. Maakuntavaltuusto yhtyi nuorisovaltuuston kannanottoon julkisen liikenteen toimivuudesta.

VAIKUTA! -KAMPANJA

Nuorten ajatuksista ideoitu Vaikuta! -kampanja toteutettiin keväällä 2018 Keski-Suomessa.

Vaikuta! -teemapäivät

Vaikuta! -teemapäiviä toteutettiin kampanjan aikana yhteensä yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Keski-Suomea. Tarkoituksena oli innostaa, kannustaa ja aktivoida nuoria vaikuttamaan. Vaikuta! -teemapäiville luotiin kuntakohtainen mobiilisisti pelattava ryhmäpeli Seppo.io -sovelluksella. Peli koostui vaikuttamiseen liittyvistä yleistehtävistä sekä nonstop workshopeista, joita järjestivät Keski-Suomen Nuorisovaltuuston ja Toukotiimin lisäksi kuntien nuorisovaltuustot ja Japa ry. Kuntakohtaisesti järjestelyissä olivat mukana myös POKE, koulun oppilaskunta ja kunnan nuorisotyön toimijat. Jokaisessa kunnassa oli myös ns. päättäjien piste, jossa nuoret pääsivät keskustelemaan ja kertomaan ajatuksiaan kunnan ajankohtaisiin aiheisiin.

Vaikuta! -huippukokous

Kampanja huipentui huippukokoukseen, jossa käsitellään teemapäivistä nousseita aiheita. Huippukokoukseen osallistui teemapäiviin osallistuineita nuoria ja se järjestettiin Jyväskylässä toukokuussa 2018 Toukofestin yhteydessä.

Vaikuta! -huippukokouksessa julkistettiin keskisuomalaisten nuorten ajatukset kootusti osallistujille. Osa tuloksista luovutettiin suoraan paikalla olleille päättäjille, kuten nuorten eniten äänestämät Agenda2030-tavoitteet. Yksi kiertueen tuloksista on Keski-Suomen Nuorisovaltuuston kannanotto julkisen liikenteen toimivuudesta, joka luovutettiin Keski-Suomen maakuntavaltuustolle.

”Keski-Suomen maakuntavaltuusto lähti mukaan nuorten kannanottoon
julkisen liikenteen toimivuudesta”
– lue uutinen TÄÄLTÄ

Huippukokouksessa kuultiin mielenkiintoisia paneelikeskusteluja Keski-Suomen joukkoliikenteestä, nuorten sosiaali- ja terveyspalveluista ja erilaisista vaikuttamisväylistä. Tilaisuuden kruunasi Aleksanteri Hakaniemin upea akustinen esitys.

 

Vaikuta! -kampanja on osa Euroopan unionin Erasmus+ ohjelmaa (KA3) jolla tuetaan nuorten ja päättäjien välistä vuoropuhelua edistäviä hankkeita. Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto Opetushallituksessa.