Nuorten maakunta

Nuorten Suomi toteuttaa Nuorten ääni maakunnissa -hankkeen vuosien 2021-2022 aikana.

Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Pohjanmaa etsivät yhdessä ja erikseen maakuntakohtaisia ratkaisuja ja toimintamalleja, joilla nuorten äänen kuuluminen turvataan maakunnallisessa päätöksenteossa ja palveluiden kehittämisessä. Osa järjestettävistä toiminnoista on avoimia kaikille. Samalla on koottu ja kootaan valtakunnallista kokonaiskuvaa aiheesta.

Aihe on hyvin ajankohtainen sote-uudistuksen myötä, jossa Suomeen perustetaan 22 hyvinvointialuetta. Hyvinvointialueesta annetun lain 32 § mukaan ”aluehallituksen on asetettava nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä.” Samalla myös muista nuorten maakunnallisista vaikuttamismahdollisuuksista tulisi huolehtia.

Nuorten Suomen koolle kutsuma Nuorten maakunta -verkosto on koonnut suosituksen/ohjeistuksen hyvinvointialueille ja maakuntiin nuorten osallistamisesta ja kuulemisesta. Lataa tiivistelmä TÄÄLTÄ ja koko suositus TÄÄLTÄ

Lue lisää Nuorten maakunta -hankkeesta TÄÄLTÄ

Lue lisää sote-uudistuksesta TÄÄLTÄ

Suositukset nuorten osallistamiseen

Nuorten Suomen koolle kutsuma Nuorten maakunta -verkosto on koonnut suosituksen/ohjeistuksen hyvinvointialueille ja maakuntiin nuorten osallistamisesta ja kuulemisesta.

Lataa tiivistelmä TÄÄLTÄ ja koko suositus TÄÄLTÄ

Hyvinvointialue nuorten silmin

Mitä sanottavaa nuorilla on hyvinvointialueiden valmistelijoille. Oheisen linkin kautta pääset kuulemaan ja katsomaan mitä nuoret toivat esiin STM:n Kohti Hyvinvointialueita -starttitilaisuudessa

Youtube tallenteeseen pääset ”>TÄÄLTÄ (nuorten osuus alkaa kohdasta 3:50:18)

Kokemusta nuorten maakuntavaikuttamisesta

Nuorten Suomella oli myös edellisen maakunta- ja sote-uudistusvuosien (2017-2019) aikana Nuorten maakunta -hanke, jossa kehitettiin ratkaisuja ja toimintamalleja nuorten vaikuttamismahdollisuuksien luomiseksi ja turvaamiseksi maakunnallisessa päätöksenteossa ja palveluiden kehittämisessä.

Hanke toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana. Maakuntina mukana olivat Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Satakunta. Kaikkiin viiteen maakuntaan perustettiin nuorten maakunnallinen vaikuttajaryhmä ja maakunnissa järjestettiin lukuisia eri koulutuksia sekä tilaisuuksia nuorten vaikuttamiseen liittyen.

Kyseiseltä hankekaudelta on kertynyt paljon edelleen ajankohtaista ja hyödyllistä materiaalia. Oheisista linkeistä pääset tutustumaan hankkeen työn tuloksiin muun muassa podcastien, julkaisun, koottujen aineistojen ja toimintasuositusten muodossa. Sosiaalisesta mediasta hankkeen toimintoja voi etsiä aihetunnisteella #nuortenääniesiin. 

 

Nuorten maakunta -podcastissa ääneen pääsevät niin nuorten parissa työskentelevät asiantuntijat kuin nuoret itse. Podcastissa käsitellään muun muassa nuorten vaikuttamiseen liittyviä myyttejä, vähemmistöihin kuuluvien nuorten kuulemista sekä nuorten osallistamista päätöksentekoon.

Nuorten osallisuustyön tueksi on koottu suosituksia ja hyviä käytäntöjä niin nuorten maakunnallisen vaikuttajaryhmän toimintaan kuin kaikkien nuorten osallistamiseen. Vinkit ovat käytännön läheisiä ja auttavat toiminnan käynnistämisessä. Materiaali sisältää myös esittelyjä toimivista menetelmistä.

Nuorten kokemuksia vaikuttajaryhmistä kartoitettiin kyselyllä vuonna 2019. Tulosten mukaan nuorille on tärkeää vaikuttaa esimerkiksi nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin, kouluun ja opiskeluun sekä nuorten mielenterveysasioihin. Nuorten mukaan riittävä työntekijäpanos on olennaista.

Nuorten kokemuksia yhteiskunnan palveluista kerättiin hankkeessa sosiaalisen median kautta. Tutustu menetelmään ja nuorten tarinoihin.

Nuorten ajatukset esiin -huoneentaulut on luotu lasten ja nuorten mielipiteiden pohjalta. Huoneentaulujen avulla saadaan kerrottua nuorten terveiset päättävässä asemassa oleville aikuisille ja nuorille sekä nuorten ryhmiä ohjaaville aikuisille.