20-v syntymäpäiväjuhla ja seminaari

Nyt juhlitaan!

Nuorten Suomen syntymäpäiviä vietetään perjantaina 3.11. Jyväskylässä! Synttäreillä on luvassa aamupäivällä verkostotapaamisia, iltapäivällä Osallisuuden monet muodot -seminaari sekä klo 17:30 eteenpäin itse synttärijuhlat (ruokaa tarjolla jo klo 16:30 lähtien). Lauantaina 4.11. järjestämme myös alumnitapahtuman, tapahtuman tiedot löydät kutsusta TÄÄLTÄ.
Synttärijuhlien ohjelman löydät kutsusta TÄÄLTÄ sekä kuvasta alla. Seminaarin ohjelman löydät alempana tältä sivulta.

Nyt voit jo etukäteen ostaa osallistumislipun synttärijuhlaan sekä synttäreillä julkaistavan historiikkimme Mesenaatin nettisivuilta TÄÄLTÄ. Mesenoimalla historiikkia, mahdollistat sen painattamisen!

Kiitos kaikille synttäriviikonlopussa mukana olleille! 
Palautetta tapahtumasta voit jättää TÄÄLLÄ.
Kuvia synttäriviikonlopulta löydät TÄÄLTÄ (huom. lisää kuvia päivittyy viikon 45 aikana)
Seminaarin työpajojen esitykset löydät alta.

Seminaariesitykset

(Klikkaa esityksen nimeä ladataksesi esityksen)

Seminaarin ohjelma

Paina seminaariosiota halutessasi nähdä siitä lisätietoja.

12-12:50 Yhteinen avaus: Suomi nuorten silmin

Auditorio. Suomi nuorten silmin -juhlakiertueen nuoret.

Miltä Suomi näyttää nuorten silmin vuonna 2023? Juhlakiertueen nuoret ovat ottaneet tästä selvää kiertäen ympäri Suomea. Aloituksessa haastatellaan myös muun muassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarista, yksikön päällikköä Niklas Wilhelmssonia oikeusministeriöstä, neuvottelevaa virkamiestä Markku Mölläriä valtiovarainministeriöstä sekä Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija Anu Gretscheliä.

12:50-13:00 Siirtymätauko

13:00-14:15 Osallisuuden monet muodot 1

Työpajojen sisällöt alempana

14:15-14:45 Kahvitarjoilu

14:45-16:00Osallisuuden monet muodot 2

Työpajojen sisällöt alempana

Työpajojen sisällöt

Työpajojen sisällöt ja kuvaukset päivittyvät vielä!

13:00-14:15 Osallisuuden monet muodot 1

Tekoälyn mahdollisuudet osallistumisessa

Auditorio

Miten voisimme ottaa tekoälyn haltuumme ja hyödyntää sitä työssämme? Mitä eroa on ChatGPT:llä, General AI:llä ja tekoälypohjaisilla ChatBotella? Mihin kaikkeen tekoäly taipuu nyt ja millaisia tulevaisuuden näkymiä sillä on?

Rautaisen annoksen tekoälyn mahdollisuuksista antaa Loihde AI:n Executive Advisor Sami Masala. Kuulemme myös konkreettisia kokeiluja siitä, miten tekoälyä on hyödynnetty asukkaiden osallistumisessa ja mitä niistä on opittu.

– Tekoälyn mahdollisuudet osallistumisessa ja osallistamisessa, Sami Masala, Executive Advisor, Loihde AI
– Tekoälyn hyödyntäminen avoimien kysymysten käsittelyssä, Janne Leinonen, suunnittelupäällikkö, Pirkanmaan hyvinvointialue
– Case robottipuhelut: Digitaalisen osallisuuden auditointi

Tampereen kaupungin osallisuusviestintä

Kokoustila Waneri. Tampereen kaupungin osallisuusviestinnän suunnittelija Johanna Kurela

Kaupunkien ja kuntien tehtävänä on tarjota asukkaille mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa yhteisiin asioihin. Miten Tampereella viestitään tällaisista osallistumisen mahdollisuuksista asukkaille? Mitä kanavia on käytössä? Millaista kieltä käytetään?

Yhdenvertaisuus ja osallisuus kouluissa, oppilaitoksissa ja nuorisotyössä

D306. Erikoistutkija Anu Gretschel

Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija Anu Gretschel on yksi Suomen johtavista nuorten ja (yhteis)kunnan välisen vuorovaikutuksen, osallisuuden ja demokratian tutkijoista. Työpajassa hän alustaa ajankohtaiseta aiheesta yhdenvertaisuus ja osallisuus kouluissa, oppilaitoksissa ja nuorisotyössä. Sen pohjalta käydään keskustelua ryhmissä ja yhteisesti.

Korso valittaa; matka hiljaisuudesta toimijuuteen

D304. Sanni Virtanen, Ruusuvuoren koulun kuvataiteen lehtori ja ympäristökasvattaja Matti Rautiainen, yliopiston lehtori, Jyväskylän yliopisto, Opettajankoulutuslaitos

Ruusuvuoren koulussa Vantaalla Sanni Virtasen johdolla tapahtuu kummia. Nyt kuulet tarinaa siitä, miten aiemmin ihan tavallista peruskoulusta on ponnistettu maailman muuttajiksi ja miten koko koulu on saatu toimimaan ja vaikuttamaan. Työpajassa mukana myös OKL:n lehtori Matti Rautiainen kommentoimassa kuulemaansa. Myös keskustelulle on varattu aikaa.

Ruusuvuoren koulu julkaisee sivustoa ”Korso valittaa”, mihin voi jo ennakkoon tutustua. OPH on myöntänyt heille Cygnaeus-palkinnon, joka myönnetään sille, joka on tehnyt jotain aivan mahtavaa koulussa. Sanni puolestaan palkittiin Nuorten Suomen valtakunnallisessa palkitsemisjuhlassa vuoden Nuorten kyvyt ja ääni esiin –opettajana. Palkintojen perusteluissa kuvattiin Sannia ”tekee mahdottomasta mahdollista”.

Vaikuttamisen monet muodot

D206. Suomi nuorten silmin -juhlakiertueen nuorten tiimi.

Nuorten Suomi toteutti yhdessä nuorista koostuvan tiimin kanssa Suomi nuorten silmin -juhlakiertueen vuoden 2023 aikana. Kiertue jalkautui seitsemään maakuntaan ja näissä toteutettiin joko Vaikuta!-teemapäivä, Waldo-työpaja tai Nuorisofoorumi. Kiertueella kerättiin nuorten ajatuksia niin päättäjille, palveluiden kehittäjille kuin nuorten kanssa toimiville.

Vaikuttamisen monet muodot -työpajassa kuullaan juhlakiertuetiimiläisten oma tarina nuorena vaikuttajana sekä nostoja kiertueella tavatuista nuorista ja heidän ajatuksistaan. Työpaja haastaa Sinut ajattelemaan nuorten osallisuuden kokemusta monelta eri kantilta sekä innostaa keskustelemaan miten voimme yhdessä tukea nuoria.

Lämpimästi tervetuloa kuulemaan, kyselemään ja keskustelemaan!

14:45-16:00 Osallisuuden monet muodot 2

Sitralabin kokeilut

Auditorio. Jonna Heliskoski, Sitra.

Kokemus vaikuttaa!

D206. Venla Heiskanen – Koala-toiminnan päällikkö ja Emilia Suoraniemi – Kukkuu-hankkeen hankepäällikkö.

Työpajassa tutustumme Koala-toiminnan ja Kukkuu-hankkeen toimijalähtöiseen kokemusviestintään ja aktivismiin. Työpajan päättävässä ideariihessä keräämme ja kehitämme ideoita, joilla saamme toimijoiden äänen kuuluviin.

Kokemus Vaikuttaa (tuttavallisemmin Kukkuu) on Etappi Ry:n STEA-rahoitteinen hanke, jonka tavoitteena on vähentää mielenterveyden solmuihin liittyviä ennakkoluuloja ja kielteisiä asenteita. Hanke tarjoaa väylän 18–35-vuotiaille nuorille aikuisille kokemustensa jakamiseen sosiaalisessa mediassa. Lisäksi hanke kouluttaa järjestöjä ympäri Suomen osallistavan kokemusviestinnän käytöstä. Lue lisää: https://www.koalaryhma.fi/kukkuu-hanke/

Aktiiviseksi koulussa ja yhteiskunnassa

D304. Eduskunnan demokratiakasvatuksen asiantuntija Mikko Tujula ja Osallisuuden vahvistajat –verkosto.

Mikko on eduskunnan ensimmäinen demokratiakasvatuksen asiantuntija. Työpajassa Osallisuuden vahvistajat -verkoston koordinaattori Tiina Karhuvirta haastattelee Mikko Tujulaa hänen väitöskirjansa ”Aktiiviseksi koulussa ja yhteiskunnassa – kouludemokratian toteuttaminen peruskoulussa” pohjalta. Lisäksi Mikko kertoo työstään eduskunnan demokratiakasvatuksen asiantuntija. Myös kysymyksille ja keskustelulle on tilaa. Työpaja on samalla Osallisuuden vahvistajat –verkoston tapaaminen, mitä voi seurata myös etänä.

Nuoret keskelle hyvää!

D306

Nuoret keskelle hyvää -haastekampanja haastaa keskisuomalaiset organisaatiot tekemään yhä enemmän nuorten hyvinvoinnin ja samalla koko maakunnan tulevaisuuden eteen.

Projektikoordinaattori Ville Peltoniemi esittelee hankkeen aikana nousseita erilaisia toimintoja ja tekoja nuorten huomioimiseksi sekä kertoo hankkeen aikana kerättyjä nuorten toiveita ja odotuksia. Tilaisuudessa pyritään jättämään runsaasti aikaa keskustelulle ja kysymyksille, joten voit tulla verkostoitumaan, kertomaan oman organisaationne sitoumuksen kuulumisia tai saamaan vinkkejä mikä voisi olla oman organisaatiosi Nuoret keskelle hyvää-sitoumus.