On tärkeää, että nuorten ääni kuuluu kunnassa!

Tälle sivulle on koottu lasten ja nuorten viestejä kuntapäättäjille.

Nuorten viestit kuntien päättäjille

Keväällä 2021 yläkouluilla oli mahdollisuus tilata kuntavaikuttamiseen ja kuntavaaleihin keskittyvä Kuntavaalit2021 -peli. Pelin kautta kerättiin nuorten ajatuksia ja mielipiteitä viesteiksi uusille kuntapäättäjille. Peliä pelasi noin 1600 nuorta ympäri Suomen.

Keväällä kerättiin myös lasten terveisiä kuntapäättäjille, kun LastenParlamentin SuurIstunnossa jyväskyläläisten alakoulujen 10-12 vuotiaat edustajat kokoontuivat yhteen.

Lasten ja nuorten viestit kunnanvaltuutetuille näet TÄÄLTÄ

Nuorten ilmastotiimi on kevään aikana koonnut ilmastotietopaketin, joka sisältää tietoa keskeisimmistä kuntatason ilmastoteemoista, nuorten mielipiteitä niistä sekä Ilmastotiimin täsmätoimet kuhunkin teemaan. Ilmastotiimi haastaa kuntavaaliehdokkaita sitoutumaan toimiin. Ehdokassitoumus löytyy ilmastotietopaketin lopusta. Tutustu pakettiin ja haasta kuntavaaliehdokkaita mukaan! Lisätietoja ja vaatimuksiin sitoutuneet kuntavaaliehdokkaat löydät TÄÄLTÄ

”Jou jouuuu mikä meininki Nuori Suomiiii.
Pelaa pleikkaria se on nykyinen nuori, sitä ei välttämättä kiinnosta vanha muori.
Kaikkien pitäisi vaikuttaa, eikä istua nurkassa ja ruikuttaa.
Me tarvitaan nytten iso muutos ja tällä hetkellä monilla on motivaation puutos.
Meidän pitää pelastaa nyt ihmisKUNTA tai muuten ei enää kohta sada lunta.”
’Mic Drop’ 

 

Nuorten ääni esiin kuntavaaleissa ja kunnissa

Nuorten Suomi tukee yhdessä Japa ry:n kanssa nuorten Ilmastotiimiä ja Ilmastoagentteja ilmastovaikuttamisessa.

Ilmastotiimin tehtävänä on suunnitella lukuvuoden aikana Nuoren ilmastovaikuttajan koulutus ja lisäksi tiimi suunnittelee ja toteuttaa nuorten oman ilmastoteemaisen kuntavaikuttamisen kampanjan keväällä 2021. Ilmastoagenttitoiminta tarjoaa tiimiä kevyemmän vaihtoehdon osallistua ja vaikuttaa ilmastoasioihin. Agentit suunnittelevat ja toteuttavat omia ilmastovaikuttamisen tekoja sekä osallistuvat nuorten Ilmastotiimin suunnittelemaan kuntavaalikampanjaan.

LISÄTIETOJA TÄÄLLÄ

Vaikuta!-teemapäivän tarkoituksena on vahvistaa nuorten yhteiskunnallista osallistumista. Teemapäivä mahdollistaa nuorten ja päättäjien vuorovaikutuksen sekä nuorten ajatusten ja ideoiden keräämisen eri tahojen kuten kunnan- ja maakunnan päätöksenteon tueksi. Lisätietoja TÄÄLTÄ

Kuntavaalien jälkeen, kun uudet kunnanvaltuutetut on valittu, on tärkeää että he saavat tietoa esimerkiksi kunnan nuorisovaltuustosta sekä muutenkin nuorten toiveista ja tarpeista. Mitäpä jos järjestäisitte Vaikuta!-teemapäivän ja kutsuisitte kunnanvaltuutetut vierailulle koululle tai oppilaitokseen?

Nuorten Suomi toteuttaa yhteistyössä Länsi- ja Sisä-Suomen AVI:n kanssa Vaikuta!-teemapäivän perehdytyksen sekä koulutuksen, josta saa valmiudet päivän järjestämiseen. Lisätietoa TÄÄLTÄ

Kuntavaalit toteutettiin 13.6.2021, eli valittiin jokaiseen kuntaan päättäjät.  Nuorten Suomi järjesti kuntavaalien aikaan useita tilaisuuksia ja koulutuksia.

Koulutusta ja tekemistä nuorille

Media ja vaikuttaminen -koulutus keskiviikko 5.5. klo 15.30-16.30

Onko sinulla mielessä jotain mitä haluaisit sanoa ääneen? Jokin mikä kismittää tai mihin haluaisit saada parannusta? Onko jokin asia aivan ”päin honkia” tai niin hyvin, että haluaisit sen säilyvän tulevaisuudessakin?

Mitäpä jos kertoisit ajatuksesi mielipidekirjoituksella? Miltä kuulostaisi jos tämä kirjoitus julkaistaisiin sanomalehdessä? Nyt sulla on mahdollisuus saada jelppiä ja vinkkejä Keski-Suomen isoimman lehden varapäätoimittajalta! Kannattaa tarttua mahdollisuuteen! 🙂

Sanomalehti Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Inkeri Pasanen kouluttaa nuoria kirjoittamisen saloihin ja antaa vinkkejä mielipidekirjoittamiseen sekä muuhun yhteistyöhön paikallisen median kanssa. Halutessa oman tekstin kirjoittamiseen saa koulutuksen jälkeenkin apua. Ilmoittautuminen TÄÄLTÄ

Kuntavaalit 2021 -oppimispeli yläkouluikäisille

Kuntavaalit 2021- teemaisen pelin kautta yläkouluikäiset nuoret pääsevät pienryhmissä tutustumaan kuntavaikuttamiseen, kuntavaaleihin sekä nuorten mahdollisuuksiin vaikuttaa kunnissa. 

Pelin kautta kerättäviä nuorten ajatuksia ja mielipiteitä hyödynnetään Nuorten Suomen kuntavaalivaikuttamisessa sekä Keski-Suomen Nuorisovaltuuston työskentelyssä, mutta mitään yksilöityjä tietoja ei julkaista.

Kysy lisää ja tilaa Kuntavaalit 2021 -pelin ohjeet sähköpostitse: carita.hannivirta@nuortensuomi.fi

Hyödynnä peliä orientaationa Allianssin organisoimiin Nuorisovaaleihin: www.alli.fi/nuorisovaalit 

U Wot Waldo? -tiimi nuorille keväällä 2021

U Wot Waldo? on pääasiassa instagramissa toteutettava nuorille suunnattu sarjakuvaprojekti kuntavaikuttamisesta (+kuntavaaleista).

Tiimiin etsitään nyt kuvittajia, käsikirjoittajia, somettajia ja kääntäjiä. Aikaisempaa kokemusta ei tarvitse olla, uusilta tiimiläisiltä toivotaan ainoastaan innostusta ja halua tehdä – kiinnostuneet, lisätietoja saa Waldon somekanavien kautta @uwotwaldo (instagram, twitter) yksityisviestillä, sekä Millalta whatsappissa tai soittamalla p. 045 112 4608!”

nuorten röyhkeyskoulu

Röyhkeyskoulusta rohkeutta vaikuttamiseen 11.3.2021

Nuorille ja nuorten kanssa toimiville suunnatussa Röyhkeyskoulussa saamme aimoannoksen hyvää energiaa ja oman osaamisen arvostusboostia Jenni Janakan, Röyhkeyskoulun perustajan, johdolla. Tilaisuus antaa eväitä ja rohkeutta nuorena vaikuttajana toimimiseen. Lisätietoa TÄÄLTÄ

Röyhkeyskoulussa tarrataan niin huijarisyndroomaan kuin kiltin tytön syndroomaankin. (*Tilaisuus sopii kuitenkin kaikille sukupuolille 😊) Janakka antaa konkreettisia ohjeita, miten ajatella osaaminen uudella tavalla, ja miten kannustaa sekä itseä että ympärillä olevia hyvään röyhkeyteen.

Tilaisuus toteutetaan GoogleMeet -yhteydellä, ilmoittautuneille lähetetään liittymislinkki. ILTA OLI HUIKEA, KIITOS KAIKILLE OSALLISTUJILLE!!

Nuorten Suomi kokoaa nuoria vaikuttamaan ja toimimaan

Vaikuta!-ilta nuorten ryhmille

Vaikuta!-ilta on nuorten ryhmille suunnattu teemailta, jossa kisaillaan leikkimielisesti toisia ryhmiä vastaan Kuntavaalit2021 teemaista peliä pelaten.

Vaikuta!-ilta järjestettiin 12.2., jonne ilmastovaikuttamisesta kiinnostuneet nuoret ympäri Suomen osallistuivat etäyhteyksin tutustuen toisiinsa ja pelaten Kuntavaali-peliä. Kiitos osallistumista!

Haluatko järjestää oman Vaikuta!-illan kuntavaaliteemasta? Ole rohkeasti yhteydessä!

 

Materiaalia kuntavaalivaikuttamiseen