Opetussuunnitelma velvoittaa monin tavoin oppilaiden osallisuuden edistämiseen. Se on tärkeää ja innostavaa monesta näkökulmasta. Se edistää oppimista, motivaatiota ja yhteisöllisyyttä, elämän- ja yhdessä tekemisen taitoja sekä kansalaisuutta demokratiassa. Osallisuus on tunne ja kokemus kuulluksi tulemisesta ja reiluudesta, mahdollisuutta vaikuttaa ja toimia: Kuunnellaan ja kuullaan tarkasti, mitä lapsella ja nuorella on sanottavaa ja kehitetään koulun arkea aina enemmän oppilaiden osallisuutta tukevaksi.
Opettajat oppilaiden osallisuuden vahvistajina -koulutukset vahvistavat opetushenkilöstön osaamista toimia oppilaiden osallisuuden edistäjänä. Koulutuksissa perehdytään oppilaiden toimijuuden ja vaikuttamisen pedagogiseen ja yhteiskunnalliseen taustaan, kannustetaan etsimään oppilaiden potentiaalia, rohkaistaan antamaan oppilaille lisää vastuuta ja valtaa sekä lisätään opettajien valmiuksia toimia oppilaiden tukena heidän toimiessaan aktiivisesti koulussa eri rooleissa. Samalla lisätään koulujen ja ympäristön vuoropuhelua ja eri tahojen välistä yhteistyötä. Nuorten roolia vahvistamalla lisätään koulujen, oppilaiden ja opettajien hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä merkittävästi.
Koulutukset ovat avoimia kaikille.
Osa koulutuksista järjestetään etänä, joten niihin on helppo osallistua mistä päin Suomea tahansa. Lähiopetuksena koulutuksia järjestetään lähiaikoina erityisesti Keski-Suomessa, mutta niitä tullaan järjestämään myös muualla Suomessa – ja niitä voi tilata vaikka heti eri puolille Suomea. Jos haluat koulutusta kunnan koko opetustoimen henkilöstölle ja/tai opettajille, ota suoraan yhteyttä Eeva-Liisa Tilkaseen. Jos haluat itse mukaan koulutuksiin, ilmoittaudu mukaan TÄÄLTÄ.
Lisätiedot ja koulutustilaukset eeva-liisa.tilkanen@nuortensuomi.fi, 040 5528070.
Jouni Välijärvi, koulutustutkimuksen professori 1996-2019; tutkimusalueina mm. oppimistulokset, OPS ja opettajuus, joista luennoinut laajalti sekä Suomessa että ulkomailla; johtava tieteellinen asiantuntija Lapsistrategian valmistelussa ja toimeenpanossa.
Matti Rautiainen, KT, dosentti, vanhempi yliopistonlehtori, erikoistunut tutkimuksissaan ja koulutuksen kehittämisessä yhteisöllisyyden, osallisuuden ja demokratian teemoihin; julkaissut aihealueelta useita kirjoja ja toiminut kouluttajana eri tyyppisissä tilaisuuksissa ja projekteissa.
Miia Sainio, PsT, yliopistolehtori, erityispedagogiikka tutkija ja kouluttaja, mm. Yhteistyöllä hyvinvointia kouluyhteisöön, Kiva-koulu
Tarja Tuomainen, KM, kehittämispäällikkö, kouluttaja
Turo Teittinen, KM, KTM, valmentaja, luokanopettaja
Laura Saartoala, YTM, osallisuuden asiantuntija, Vaikuta!-teemapäivän kehittäjä ja kouluttaja
Eeva-Liisa Tilkanen, LitM ym., toiminnanjohtaja, opettajakoulutusten koordinointi ja koulutus, erityisesti oppilaskuntatyö
Keski-Suomen osalta osa koulutuksista voi kytkeytyä toiseen Nuorten Suomen Täältä tullaan -hankkeeseen, jossa innostetaan ja koulutetaan suoraan oppilaita toimimaan vastuutehtävissä. Nämä hankkeet täydentävät tiiviisti toisiaan ja vievät opetushenkilöstölle kertyneet opit suoraan käytäntöön. Lisätietoja TÄÄLTÄ
Ilmoittautumiset viikkoa ennen koulutuksen alkua TÄÄLTÄ
Seuraavat etäkoulutukset (kouluttajana Turo Teittinen)
Seuraava kasvokkain tapahtuva koulutus (kouluttajana Turo Teittinen)
to 2.2. klo 12.30–16 ja to 16.2. klo 13–16 Jyväskylässä
Ilmoittautumiset viikkoa
ennen koulutuksen alkua TÄÄLTÄ
Seuraavat sovitut etäkoulutukset (kouluttajana Turo Teittinen)
Seuraava sovittu kasvokkain koulutus (kouluttajana Turo Teittinen)
ke 15.2. klo 12–16 ja ti 14.3. klo 12.30-16 Jyväskylässä
Seuraava perehdytyskoulutus ti 17.1. klo 14.30-16.00
Järjestämisen organisointikoulutus ti 31.1. klo 13-16 (osa 1) ja ke 8.2. klo 13-16 (osa 2)
Ilmoittautuminen perehdytykseen viimeistään viikkoa ennen ko. päivää TÄÄLTÄ
Koulutuksia järjestetään vuoden 2023 aikana. Lisätietoja myöhemmin.