Keski-Suomen nuorisovaltuuston kokouksessa tärkeitä aiheita ja suuria merkityksiä

Nuorisovaltuuston maaliskuisessa kokouksessa käytiin tärkeää keskustelua nuorten mielenterveyden edistämisestä sekä pohdittiin keinoja madaltaa kynnystä hakeutua avun piiriin. Monen nuoren mielestä kynnystä madaltaisi mielenterveyspalveluiden käytön normalisointi sekä esimerkiksi sähköinen ajanvarausjärjestelmä.

Keski-Suomen nuorisovaltuuston jäseniä kerääntyi kansalaistoiminnankeskus Mataraan kokoustamaan ensimmäistä kertaa tämän vuoden puolella maaliskuun puolen välin paikkeilla. Nuoret osallistuivat kokoukseen niin paikan päältä kuin etäyhteyksiäkin pitkin ja ilmapiiri oli kaikin puolin positiivinen. Kokous avattiin hieman puolen päivän jälkeen ja heti alkuvaiheessa annettiin valtuuston jäsenten tutustua toisiinsa pienen ryhmäytymistoiminnan muodossa. 

Nuorisovaltuusto sai kuulla terveiset Keski-Suomen liitolta, jotka toimitti projektiasiantuntija Enni Huotari. Tässä yhteydessä päätettiin hyvin yksimielisesti, että nuorisovaltuusto toimii syksyllä Maakunnallisen Kulttuuriympäristöpalkinnon valitsijaraatina sekä myös välittää tehtävän seuraavan kauden valtuustolle. Terveisiä toi myös Nina Peränen Keski-Suomen hyvinvointialueelta ja kaikki ilahtuivat kuullessaan, että huhtikuussa 2022 nuorisovaltuuston tekemällä videotervehdyksellä on ollut suuri merkitys. Video tehtiin hyvinvointialueen strategiaseminaaria varten. Katso video täältä.

Kokouksessa keskusteltiin yhtenä tärkeänä aiheena nuorten mielenterveyden edistämisestä. Pienryhmissä pohdittiin muun muassa keinoja madaltaa kynnystä hakeutua avun piiriin mielenterveysongelmien osalta. Monen nuoren mielestä kynnystä madaltaisi mielenterveyspalveluiden käytön normalisointi sekä esimerkiksi sähköinen ajanvarausjärjestelmä. Myös walk-in tyyppiset ratkaisut voisivat auttaa hakeutumaan hoitoon helpommin. Palveluvasteen pitäisi myös olla huomattavasti parempi kuin mitä se tällä hetkellä on; hoitoon pääsyä voi joutua odottamaan pitkäänkin, mikä mielenterveysongelmien osalta ei ole suotavaa.  

Nuorten mielestä mielenterveys- ja päihde- sekä opiskeluhuollonpalveluiden arviointiin kannattaisi hyödyntää jo olemassa olevia rakenteita, kuten oppilaskunnan hallituksia ja nuorisovaltuustoja. Olisi tärkeä myös osallistaa sellaisia nuoria, jotka eivät ole mukana vaikuttamisryhmissä. Seuraavassa kokouksessa otetaan aiheeksi maksuton ehkäisy ja sen ikäraja. 

Kokouksessa äänestettiin varapuheenjohtaja, sihteeri sekä varasihteeri ja pohdittiin nuorisovaltuuston ja -valtuutetun vastuita. Sovittiin myös, että ydinryhmä valmistelee seuraavaan kokoukseen esityksen päivitetystä toimintaohjeesta ja -säännöstä sekä valmistelee ja hyväksyy toimintasuunnitelman vuodelle 2023. Todettiin myös, että Keski-Suomen Nuorisovaltuuston avoimet paikat (6 kpl) ovat haussa 17.5.-14.8.2023. 

Kokous päätettiin hyvissä fiiliksissä iltapäivällä kello neljän jälkeen ja seuraavaksi katseet kohdistuvatkin kohti kevään 2023 Nuorisofoorumia, joka järjestetään toukokuussa Jyväskylässä.

About the author