Maakunnallinen Nuorisofoorumi kokosi Cygnaeustalon kokoustilan Jyväskylässä ääriä myöten täyteen, kun kymmenet keskisuomalaiset nuoret ja parikymmentä päättäjää kohtasivat. Nuorten Ääni Keski-Suomessa ryhmän järjestämän tilaisuuden teemana oli “Nuoret maakuntauudistuksessa”.

Tervetulotoivotusten jälkeen 17 eri kunnasta saapuneet nuoret ja heidän tukiaikuiset pääsivät tekemään yhteiskunnasta haluamansa, kun Yhteiskuntasimulaattori-pelissä hypättiin eri ikäisiin ja taustaisiin roolihahmoihin. Opettavaisessa pelissä äänestysikäraja laskettiin nollaan, jotta myös lapset ja nuoret pääsivät tekemään valintoja ja äänestämään kimuranteissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä.

Uutta maakuntaa tehdään yhdessä

Seuraavaksi siirryttiin päivän teemaan nuorille suunnatun “Mikä ihmeen sote- ja maakuntauudistus?” videon myötä. Lisäksi Nuorten Ääni Keski-Suomessa -ryhmän nuoret kertoivat miten nuoria osallistetaan ja kuullaan maakuntauudistuksessa. Nuorisofoorumin osallistuja pääsivät esittämään kiperiäkin kysymyksiä Keski-Suomen maakuntajohtaja Tapani Mattilalle, joka toi muutoksiin liittyvät terveiset maakuntaliiton näkökulmasta. Mattila oli suorastaan otettu, kun hänet oli kutsuttiin keskustelemaan nuorten kanssa ja arvosti nuorten vaikuttamisaktiivisuutta.

Nuorisofoorumin yhteydessä pidetyssä kokouksessa valittiin Keski-Suomen maakunnallista nuorisovaltuustoa valmisteleva ryhmä, joka tulee jatkamaan Nuorten Ääni Keski-Suomessa -ryhmän jalanjäljissä aktiivista vaikuttamista Keski-Suomen alueella. Ryhmässä on edustuspaikat jokaiselle keskisuomalaiselle kunnalle. Kokouksessa ryhmään nimettiin 30 nuorta 15 eri kunnasta. Ryhmä täydentyy syksyn aikana puuttuvien kuntien edustajilla.

Sukupolvet kohtasivat ihmisenä ihmiselle

Päivän päätteeksi nuoret ja päättäjät pääsivät keskustelemaan nuorille tärkeistä asioista.  Vuoropuhelu oli lämminhenkistä ja vilkasta. Päättäjät nostivat loppupuheenvuorossaan esille omia huomioitaan keskusteluista. Esillä olivat olleet mm. nuorten tulevaisuuden suunnittelu ja opiskelu, kouluterveydenhuollon tilanne, julkinen liikenne tai oikeammin sen puute syrjäkylillä, erilaisuuden kohtaaminen ja nuorten onnellisuus. Nuoret olivat tyytyväisiä, että päättäjät antoivat aikaansa kohtaamiselle. Nuorten parista kuuluikin kommentteja, että oli kiva huomata päättäjien ja virkamiesten olevan ihan tavallisia ihmisiä ja aidosti olevan kiinnostuneita nuorten ajatuksista.

About the author