Toukofestissä oltiin, koettiin ja vaikutettiin yhdessä!

Nuorten perinteinen koulujen päätöstapahtuma Toukofest, tarjosi nuorille paikan kohdata toisia samanhenkisiä nuoria ympäri Keski-Suomen, toteuttaa itseään inspiroivassa ympäristössä sekä mahdollisuuden innostua, vaikka uudesta harrastuksesta.

 

Toukofestissä oli tänäkin vuonna huikea määrä testattavaa, kokeiltavaa ja ihmeteltävää. Hippoksen alue täyttyi tiistaina 30.5. ja keskiviikkona 31.5. tasapainopyöristä, roboteista, selfiekoneista sekä muista kisailuun ja pelailuun innostavista välineistä. Alueella löytyi tekemistä joka lähtöön, mutta myös rentoja pisteitä joissa pystyi uppoutumaan, kuten taiteen tekemiseen ja räpin riimittelyyn.

Tapahtuma tarjosi myös mahdollisuuden eri sukupolvien kohtaamiseen ja aitoon vuorovaikutukseen. Nuoret pääsivät juttelemaan maakuntauudistusta tekevien aikuisten kanssa sekä kertomaan ajatuksiaan lasten ja perheiden palveluiden kehittämiseen. Vaikuta! -kahvilassa juteltiin niin terveyspalveluista, tulevaisuuden ruokakulttuurista kuin harrastamisesta näkökulmista. Yläkoulupäivänä ystävärobotti Pepperi ihastutti nuoria, kun Sitran ja Heurekan Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta –näyttelyn kiertue saapui Toukofestiin. Tapahtuman osallistujat pääsivät rakentamaan Heurekan näyttelyn päätähtiä eli tulevaisuuden sisarushahmoja omien valintojensa kautta.

 

Toukofestin teemana Yhdessä!

Toukofest oli yksi Suomi 100 juhlavuoden tapahtumista ja tämä näkyi kumpanakin päivänä erityisesti puolen päivän aikaan, ilmoille kajautettiin Maamme-laulu yhteislauluna tube-tähti Daniel Okasin esilaulamana. Alakoulupäivänä tiistaina 30.5. juhlavuoden ohjelmana nähtiin myös Luova lava -show. Monitoimitalon puolella oli muutenkin nuorten taitavia esityksiä tarjolla, kun Talent-kisa keräsi mitä monimuotoisinta osaamista lavalle. Yläkoulupäivänä juhlatunnelmaa Maamme-laulun jälkeen nostattivat paikalliset räp-tähdet, kun Joosu J, Tohtori Getto, SuperDuve ja Toistuvat Yllätykset astuivat lavalle.

 

Tapahtuman takana iso joukko nuoria

Toukofest -tapahtuman tuottajina toimi 35 vapaehtoisesta 14-19 vuotiaasta koostuva nuorten joukko, joista noin puolet oli mukana aivan ensimmäistä kertaa. Tämä ToukoTiiminä tunnettu tapahtumatuottajaryhmä kokoontui syksystä alkaen viikoittain, aikuisten toimiessa taustalla. Nuoret oppivat matkan varrella tärkeitä työelämässäkin tarvittavia taitoja, kuten yhteistyötä, viestintää, tiedonkeruuta sekä luovuutta.

Isoin harppauksin tapahtumajohtajaksi noussut 17-vuotias Antti Veikkolainen kokee myös, että on tapahtumaa järjestäessä oppinut monia asioita sitten yrityksiin yhteydenotosta ihmisten johtamiseen sekä ymmärtämiseen. Edellisvuonna mukaan tullut Jyväskylän ammattiopistossa datanomin kaksoistutkintoa suorittava nuori mies sanoo, että ToukoFest tapahtuman järjestäminen on ollut hänelle todella iso osa elämää viimeisen parin vuoden aikana. Tapahtuman tuottamisen myötä tulleita kokemuksiaan hän kehuu todella mahtaviksi.

 

Toukofest oli laajan joukon yhteisponnistus

Toukotiimin tukena oli vuoden alusta Humakin yhteisöpedagogiopiskelijoita, jotka toivat omaa osaamista tapahtuman onnistumiseksi. Järjestelyissä oli mukana myös Music Against Drugsin INK-tiimi, Jyväskylän aikuisopiston lähihoitajaopiskelijoita sekä lähes 40 päivävapaaehtoista eli niin sanottuja ToukoNakkeja, joista suurin osa 11-14 vuotiaita koululaisia. Tapahtuman suurimpana tekijäjoukkona on perinteisesti Toimintapisteitä järjestävät seurat, yhdistykset ja muut tahot, jotka järjestävät monipuolista toimintaa yhteensä jopa 350 henkilön voimin. Huikea joukko keskisuomalaisia ja vähän kauempaakin tulleita toimijoita teki taas parhaansa, että nuoret löytävät mieleisen harrastuksen tai vaikka innostuvat vaikuttamaan.

 

Iltabileissä festarimeininki

Nuorten käsialaa oli myös tapahtumasarjan päättävät Iltabileet, jotka järjestettiin päivätapahtumien päätteeksi Monnarilla. Keikkatapahtuman sisältöä mietittiin eri ikäisille sopivaksi ja vähän nuoremmille suunnattu energinen musiikillinen kattaus saatiinkin heti alkuun, kun huikean suosion saanut sometähti, vuoden artisti Arttu Lindeman nousi lavalle. Tämän jälkeen jyväskyläläinen UN+Pyrythekidin lämmitteli bilekansaa räppiskenen kovimpien tähtien Kuben ja paikallisen Gettomasan vetoihin.

 

Toukofest on vuosittain järjestettävä, nuorten tuottama liikunnan, kulttuurin ja harrastamisen jättitapahtuma, joka järjestettiin jo 22. kerran. Toukokuun viimeisellä viikolla Jyväskylän Hippoksen alueelle kokoontui yli 4500 koululaista ja aikuista. Toukofestin taustalla on Nuorten Keski-Suomi ry, jonka ydintehtävänä on antaa nuorille mahdollisuus toimia ja tehdä itse, aikuisten ollessa taustalla tukena ja apuna.

 

Lisätietoja tapahtumasta

Carita Hännivirta
p. 0440 124 606
carita.hannivirta[ät]nuortenkeskisuomi.fi

Tutustu Toukofestiin:
www.toukofest.fi
www.facebook.com/toukofest

About the author