Vaikuttamisen ei tarvitse olla vaikeaa

”Nuoret ovat meidän tulevaisuutemme ja nyt jäi sellainen olo, että näihin nuoriin voi luottaa.” Näin luonnehti kaupunginvaltuutettu Hannu Vilkkilä kahdeksasluokkalaisille järjestetyn Vaikuta! -teemapäivän päätteeksi.

Rantauduimme Nuorten Suomen tiimillä Saarijärven yhtenäiskoululle perjantaina 5.5. pitämään Vaikuta! – teemapäivää, johon osallistui 112 kahdeksasluokkalaista. Paikalla oli myös kaupunginvaltuutettuja ja Saarijärven kaupunginjohtaja Satu Autiosalo piti puheenvuoron tapahtuman alussa.

Teemapäivän ideana oli, että nuoret pääsivät pelillisin menetelmin kertomaan mielipiteitään ja vaikuttamaan kaupungin asioihin. Pelin aikana käytiin kahdeksalla eri työpajalla, jotka oli järjestetty eri toimijoiden toimesta. Nuoret kiertelivät reippaasti eri pisteillä ja uudistetut koulun tilat tarjosivat mahtavat puitteet päivään.

Nuorten mielenterveys ja päihdetyön rastilla esiteltiin vasta hetki sitten Saarijärvellä aloittanutta tiimiä ja kyseltiin minkälaisia palveluita nuoret toivovat kouluun ja vapaa-ajalle. Nuorilla oli paljon ideoita mutta useampaan kertaan oli kirjattu toive siitä, että ammattilaiset tulisivat kouluille kertomaan palveluista ja, että keskusteluaikoja olisi helpommin saatavilla. Myös chattipalvelu olisi hyvä lisä.

Vapaa-aikaan liittyvällä työpajalla nuoret saivat ideoida, mitä kaikkea olisi hyvä rakentaa uudelle Villenkulman tontille, jonka Saarijärven kaupunki vuokraa Keskimaalta. Tontin olisi tarkoitus elävöittää keskustaa ja tarjota juurikin nuorille uusi hengailupaikka. Työpajan vetäjien Anu Kinnusen (sivistyspalvelut) ja Janne Haapasen (vapaa-aikapalvelut) mielestä on tärkeää suunnitella ulkoalueet niin, että myös nuoret viihtyvät eikä pitäisi mennä ennakkoluulojen perusteella. Esimerkkinä tästä on 2020 valmistunut skeittiparkki: alkuun oltiin huolestuneita siitä, että nuoret tulisivat meluamaan ja sotkemaan paikat mutta hanketta vietiin kuitenkin eteenpäin epäilyistä huolimatta, skeittiparkki valmistui ja se on palvellut todella hyvin nuorten harrastamisessa.

Pajoja oli myös liittyen kouluun, harrastuksiin, rahan käyttöön sekä SPR:n vetämä rasti auttamiseen liittyen. Koulun osalta eräs poikaporukka toivoi muutosta tasa-arvoon; he kokevat, että tytöt saavat helpommin erikoiskohtelua ja heiltä ei esimerkiksi oteta puhelinta yhtä herkästi pois kuin pojilta tai eroteta toisistaan luokassa. Toiveena oli myös, että hattuja/huppuja saisi pitää sisätiloissa.

Nuorisovaltuustolla oli oma piste, jossa kerättiin nuorten ajatuksia siitä, että mikä Saarijärvessä ärsyttää ja mitä haluttaisiin parantaa. Nuorilta nousi esiin muun muassa seuraavia toiveita: tiet kuntoon, lisää harrastusmahdollisuuksia, homeeton nuorisotalo, lisää tapahtumia nuorille, suljettu keulimissuora mopoille, enemmän kesätyöpaikkoja.

Oppilaat pääsivät myös kahvittelemaan päättäjien kanssa ja pöytien äärellä kävikin kova kuhina koko tapahtuman ajan. Työpajalla päättäjät keskustelivat nuorten kanssa asioista, joita voisi Saarijärvellä muuttaa ja esiin nousi ainakin toiveita liikuntamahdollisuuksien ja tapahtumien lisäämisestä.

Kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Ville Rautiainen piti Vaikuta! – teemapäivän konseptissa siitä, että palautteen saa suoraan nuorilta ilman välikäsiä. Hänen mielestään on myös tärkeää tuoda esille enemmän valtuutettujen toimintaa niin nuoretkin voisivat innostua lähtemään mukaan valtuustoon. Kokonaisuudessaan päivästä jäi Rautiaiselle hyvin elämänmakuinen fiilis. Valtuutettu Marjut Pollari toivoo, että opettajat tiedottaisivat kouluissa oppilaille enemmän kunnan asioista. Yhteinen linjaus päättäjien kesken oli, että tällaisia nuorten ja aikuisten välisiä kohtaamisia pitäisi olla enemmän.

Nuorten mielestä peli oli mukava ja mielenkiintoinen tapa päästä tuomaan omia mielipiteitä ja toiveita esiin sekä tuli olo, että pääsee vaikuttamaan. Koulun rehtori Anssi Hemminki oli erittäin positiivisilla mielin siitä, että oppilaat olivat aktiivisesti pelissä mukana ja työpajojen pitäjät saivat kiitosta hyvin tehdystä työstä. Hemminki myös arvostaa nuorilta saatua palautetta, sillä nuorilta voi odottaa kuulevansa asiat suoraan ja jopa brutaalin rehellisesti.

Nuorilla on selkeästi paljon hyviä ideoita ja näkemyksiä siitä, että minkälaisia asioita pitäisi ottaa huomioon kunnissa. Vaikuta! – teemapäivän lisäksi on muitakin keinoja saada nuorten ääntä kuuluviin ja se vasta olisikin tärkeää, sillä niinkuin Vilkkilän Hannu sen sanoitti; nuoret ovat tulevaisuutemme.

Lisää Vaikuta! -teemapäivästä voi lukea https://www.nuortensuomi.fi/vaikuta-teemapaiva/

 

Kirjoittaja Iida Vidgren, Nuorten Suomi ry

About the author